Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Οι ατάκες του Ομπράντοβιτς που έγραψαν ιστορία

Στα 13 χρόνια που έμεινε στη χώρα μας, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πολλές φορές έκανε τους εκπροσώπους του Τύπου να γελάσουν με κάποια από τις ατάκες του, άλλες πάλι προκάλεσε αμηχανία με τις απαντήσεις του και μερικές απέφυγε με... ντρίμπλα να απαντήσει.

Όντας έξυπνος και ετοιμόλογος άνθρωπος, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς χάρισε πάντα απλόχερα... πηχυαίους τίτλους στους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού.                                                                                                  
Μερικές από τις ατάκες του έμειναν στην ιστορία, όχι μόνο για την αντίδραση που προκάλεσαν στο "κοινό" του, αλλά γιατί αποδείκνυαν περίτρανα ότι ο Ομπράντοβιτς είχε και έχει το θάρρος της γνώμης του, όποια κι αν είναι αυτή. Θυμηθείτε κάποιες από αυτές...
"Ο κύριος... δεν θυμάμαι το όνομα του"

Στις 10 Απριλίου του 2006 στην αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ, Ομπράντοβιτς και Καζλάουσκας είναι έτοιμοι να μιλήσουν για τον αγώνα που μόλις έχει τελειώσει με τον Παναθηναϊκό να νικάει τον Ολυμπιακό. Πρώτος το λόγο πήρε ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" ο οποίος έκανε παράπονα για όσα είχαν διαδραματιστεί νωρίτερα... "Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν στην Ελλάδα, που γέννησε και διέδωσε τον πολιτισμό", αναρωτήθηκε για να πάρει την πληρωμένη απάντηση του Ομπράντοβιτς.

"Εγώ είμαι υπερήφανος που ζω σε αυτή τη χώρα, σε αντίθεση με τον κύριο, δεν θυμάμαι το όνομα του.....", σταμάτησε για λίγο, κοίταξε το στατιστικό και συμπλήρωσε: "με τον κύριο Καζλάουσκας", πικάροντας τον αντίπαλο προπονητή, κάνοντας πως ξέχασε το όνομα του!
"Ο Ιωαννίδης δεν έχει νοοτροπία νικητή"

Τα πρώτα χρόνια που ο Ομπράντοβιτς ανέλαβε τον Παναθηναϊκό υπήρχε μία μικρή κόντρα με τον Γιάννη Ιωαννίδη, το όνομα του οποίου είχε παίξει και για τους "πράσινους" το καλοκαίρι του 1999.

"Ο Ολυμπιακός έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση, αλλά χρειάζεται έναν προπονητή με νοοτροπία νικητή και ο Ιωαννίδης δεν είναι τέτοιος", τόνιζε σε δηλώσεις του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο οποίος μετά από κάποιους μήνες ξεκαθάρισε πάντως πως δεν ήθελε να του κάνουν ερωτήσεις για τον "ξανθό".
Το ξέσπασμα στα ελληνικά

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2011 (21/11), ο Παναθηναϊκός νίκησε με την ψυχή στο στόμα την Μπάμπεργκ και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μίλησε και ελληνικά σε ερώτηση για το τι φταίει!

"Δεν ξέρω πραγματικά ρε φίλε τι θέμα είναι. Δεν ξέρω τι φταίει", ξέσπασε ο Ομπράντοβιτς στα ελληνικά και συνέχισε: "Κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ προσπαθώ να τους ξυπνήσω. Πιστέψτε με δεν ξέρω πραγματικά. Είναι απλό, παίρνεις την μπάλα και τη βάζεις στη μπάλα".
"Αύριο τους έδωσα ρεπό!"

Το 2007 στην Αθήνα ο Παναθηναϊκός έφτασε στην κατάκτηση της 4ης Ευρωλίγκας και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ερωτήθηκε ποιο είναι το κίνητρό του μετά από 6 συνολικά ευρωπαϊκά... "Η αυριανή προπόνηση! 'Η μάλλον η μεθαυριανή, επειδή για αύριο τους έδωσα ρεπό!", ήταν η αφοπλιστική του απάντηση που προκάλεσε το γέλιο των παρεβρισκομένων.
"Μήπως βρώμισε το βρακάκι του Ρέπεσα;"

Λίγο πριν τον πρώτο αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Ρόμα, για τους αγώνες των ομίλων (Νοέμβριος 2006), ο Ομπράντοβιτς δίνει συνέντευξη Τύπου και ερωτάται για την επίθεση του Ρέπεσα.

Ο Κροάτης είχε κάνει δηλώσεις ότι ο Παναθηναϊκός είχε την εύνοια των διαιτητών και έτσι ποιος είδε τον Ομπράντοβιτς και δεν τον φοβήθηκε; "Μήπως τα αλλάζει τώρα γιατί ...βρώμισε το βρακάκι του από το φόβο; Ο φόβος προκαλεί παράξενα συναισθήματα. Μήπως προσπαθεί να μας πιάσει κορόιδο και θέλει να του πούμε: Ελάτε και κερδίστε;", λέει μεταξύ άλλων ο Ομπράντοβιτς και προκαλεί άφθονο γέλιο.
                                                                                                                                                                         "Για κουνήστε το κεφάλι σας"
Ο Παναθηναϊκός νικάει δύσκολα το Περιστέρι και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς καλεί τους παίκτες του να κουνήσουν το κεφάλι τους για να δουν αν έχει κάτι μέσα...

"Δεν μπορώ να καταλάβω κάποιους παίκτες που δεν έχουν πάει ποτέ σε Final-4 κι αν θα έχουν άλλη ευκαιρία. Πρέπει να κουνήσουν λίγο το κεφάλι τους να δουν αν έχει κάτι μέσα. Κάποιος έχει, κάποιος δεν έχει", είπε μεταξύ άλλων και κατέληξε: "Δύσκολο να είναι κανείς τόσο πολύ αδιάφορος". Στις 30 Απριλίου του 2011 έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό, λίγες μέρες δηλαδή πριν το Final-4 της Βαρκελώνης.
                                                                                                                                                           "Έίμαι χαρούμενος που έχω το Διαμαντίδη!"
"Έχω τον Διαμαντίδη. Δεν φοβάμαι, κανέναν αντίπαλο". Κι αυτή η ατάκα ανήκει στον Ομπράντοβιτς... Πριν τον περσινό ημιτελικό της Βαρκελώνης κόντρα στη Σιένα κι ενώ καθόταν σε πάνελ μαζί με τους Διαμαντίδη, Πιανιτζάνι και Καουκένας είπε:

"Το μπάσκετ είναι παιχνίδι πρώτα από όλα των παικτών. Αυτοί είναι πιο σημαντικοί. Και είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που έχω αυτόν τον τύπο δίπλα μου (σ.σ. εννοώντας τον Διαμαντίδη) στην ομάδα. Είναι ηγέτης, αρχηγός και ξέρει τι πρέπει να κάνει για να βρεθεί στον τελικό για μια ακόμη φορά".
"Να καταλάβει ο μ...ας τι έκανε"

Τον Οκτώβριο του 2011 άφησε άπαντες με το στόμα ανοικτό, καλώντας το ΑΣΕΑΔ να μην μειώσει την ποινή του Παναθηναϊκού, προκειμένου να παραδειγματιστούν κάποιοι: "Θα χαρώ να παίξουμε χωρίς οπαδούς με τον Ολυμπιακό. Αυτό θέλω. Ίσως τότε να καταλάβει κάποιος μ... τι μας έκανε”.
"Το όνομά μου είναι Ζέλικο Ομπράντοβιτς"

Τον Ιανουάριο του 2009 ο Παναθηναϊκός νίκησε με 22 πόντους διαφορά την Πρόκομ αλλά το ξέσπασμα του Ομπράντοβιτς που ακολούθησε ήταν επικό: "Ντρέπομαι για τον τρόπο που παίξαμε στην αρχή. Κάποιοι προσπάθησαν και κάποιοι ήταν εκτός κλίματος.

Κάποιοι παίκτες λειτουργούν όπως εγώ, κάποιοι άλλοι δεν αξίζουν να φορούν τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Δεν μου αρκεί να μου λένε ότι έχω δίκιο. Δίκιο θα έχω να μην τον βάλω να παίξει ούτε ένα δευτερόλεπτο στο επόμενο ματς. Αυτό το ματς είναι για 50 πόντους, όχι για 22. Πώς θα πάει αυτός ο Παναθηναϊκός στο F4; Ούτε γι' αστείο.

Φιλε (σ.σ. απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο που του έκανε ερώτηση), το όνομά μου είναι Ζέλικο Ομπράντοβιτς και δίπλα μου κάθεται ο Δημήτρης Ιτούδης. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τη λύση. Είμαστε πολεμιστές και με στρατιώτες θα πάμε μέχρι τέλους. Μπορεί να χάσουμε, αλλά θα πολεμήσουμε με όσους θέλουν να πολεμήσουν".
                                                                                                                                                                         "Αν δεν αρχίσουν να σέβονται τον εαυτό τους"
Στην Κυψέλη, το Νοέμβριο του 2008 ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Πανελλήνιο και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ποιος είδε τον Ομπράντοβιτς και δεν τον φοβήθηκε... "Αν οι παίκτες δεν αρχίσουν να σέβονται τον εαυτό τους, τότε ούτε σε έξι μήνες ούτε σε έξι χρόνια δεν θα έχουμε αυτό που θέλουμε. Πρέπει να το καταλάβουν αυτό", είπε μεταξύ άλλων κι ενώ έμεινε για 40 λεπτά στα αποδυτήρια, φωνάζοντας σε έξαλλη κατάσταση.
                                                                                                                                                                         "Συγχαρητήρια σε... όλους"
Μετά την κατάκτηση της 6ης Ευρωλίγκας ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κλήθηκε να πει μία μικρή φράση στα ελληνικά και είπε αυθόρμητα "Συγχαρητήρια... όλους". Το καλύτερο από όλα πάντως ήταν ότι το χαμόγελο της επιτυχίας ήταν καρφωμένο στα χείλη του.
                                                                                                                                                           "Ελάτε να επιτεθούμε όλοι στον Μπατίστ"
Η αντιαθλητική ενέργεια του Μάικ Μπατίστ να πατήσει τον Σάσο Όζμπολτ στο κεφάλι τον Δεκέμβριο του 2010, σχολιάστηκε και από τον Ομπράντοβιτς που ήταν απολαυστικός για μία ακόμα φορά. "Όλοι αρέσκονται να θυμούνται κάτι κακό, και να μην θυμούνται τα καλά. Δεν είναι καλό να μιλήσουμε πάλι γι' αυτό. Αλλά είναι φυσιολογικό. Γιατί τα άσχημα νέα, είναι άσχημα νέα. Είπε ότι ζήτησε "συγγνώμη", ότι απολογήθηκε κι οι κακές ειδήσεις πουλάνε.

Άντε, ο Μάικ Μπατίστ είναι μ…ς. Ας επιτεθούμε όλοι στον Μάικ, που δέκα χρόνια είναι άψογος. Είναι κάτι που έγινε, μίλησε με τον παίκτη, ζήτησε "συγγνώμη", τέλος αυτή η ιστορία, ας μιλήσουμε για μπάσκετ".
                                                                                                                                                                              "Γιατί ο Ελληνιάδης με κερνάει;"
Τα χρόνια που ο Σταύρος Ελληνιάδης εκτελούσε χρέη μάνατζερ στον Ολυμπιακό, πολλές φορές είχε καταφερθεί εναντίον του Ομπράντοβιτς. Κάποτε, λοιπόν, μεταφέρθηκε στον τελευταίο πως ο Ελληνιάδης τον αποκάλεσε μπεκρή... Κι εκείνος, απάντησε με απόλυτη φυσικότητα και ψυχραιμία: "Τι τον νοιάζει δεν ξέρω μόνο, μήπως αυτός με κερνάει το κρασί που πίνω;".