Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Εεε!!! τι πας να κάνεις? θες να "καταστρέψεις" την περιοχή?... Υποταγμένοι στον φόβο,στα μεγάλα συμφέροντα, στους δοτούς επιστήμονες...

  Νέο επεισόδιο στο σήριαλ με το εξασθενές χρώμιο στο νερό Λουτρακίου...

Κάτοικοι της περιοχής του Σχίνου (του Δήμου Λουτρακίου) προχώρησαν σε μετρήσεις εξασθενούς χρωμίου στο δίκτυο της περιοχής (σε διαπιστευμένο εργαστήριο) και βρήκαν ποσότητα 20μg/l.

Η ΔΕΥΑΛ απάντησε ότι όντως το νερό της περιοχής έχει πρόβλημα αλλά καλύπτεται πίσω από τη μη ύπαρξη επίσημου ορίου.

Τα ερωτήματα πληθαίνουν...  Έχουν περάσει 6 μήνες από τη στιγμή που ανακινήθηκε το θέμα με την καταλληλότητα του νερού Λουτρακίου.

Το σήριαλ τότε είχε τελειώσει με την δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη (αρμόδιου για θέματα υγείας) Αν. Πουλά ότι η Περιφέρεια θα διεξάγει ελέγχους για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό.

Ήταν μία υποχρέωση που βάσει της εγκυκλίου του Υπ. Υγείας το καλοκαίρι του 2011 περνούσε από τις Νομαρχίες στους Δήμους.

Παρόλα αυτά ο Δήμος Λουτρακίου ποτέ δεν προχώρησε σε κάποια ανακοίνωση για μέτρηση του εξασθενούς χρωμίου, το οποίο σύμφωνα με τον Καθηγητή Γ. Ζαμπετάκη προκαλεί καρκίνο με την κατάποση.

 Από τότε πέρασαν 6 μήνες και δεν έγινε καμία ανακοίνωση. Η ΔΕΥΑ Λουτρακίου (εδώ) δεν έχει προβεί σε καμία ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου σχετικά με τις μετρήσεις που θα έπρεπε βάσει της παραπάνω εγκυκλίου να έχει πραγματοποιήσει εδώ και ένα χρόνο.

Πρόσφατα δε ο Δήμος προχώρησε και σε εκδήλωση σχετικά με την καταλληλότητα του νερού της περιοχής και τις ευεργετικές του ιδιότητες σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί προ εξαμήνου με τη σιωπή του Δημάρχου αλλά και την άρνηση της ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει σε ελέγχους για εξασθενές χρώμιο γεγονός που είχε οδηγήσει την Περιφέρεια να αποφασίσει να επιληφθεί η ίδια (παρόλα αυτά τα αποτελέσματα ακόμη αναμένονται).

Τελικά φαίνεται ότι κάτοικοι της περιοχής του Σχίνου αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και προχώρησαν οι ίδιοι σε μετρήσεις στο δίκτυο της περιοχής Σχίνου που βρίσκεται δίπλα στα Γεράνεια Όρη (μία περιοχή που έχει στοχοποιηθεί για εναπόθεση χημικών αποβλήτων).

 Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένο εργαστήριο και δείχνουν συγκέντρωση 20 μg/l.
Μία ποσότητα που σύμφωνα και με την απόφαση του Πρωτοδικείου της Χαλκίδας σχετικά με την υπόθεση της Μεσσαπίας για επιτρεπόμενο όριο στα 2μg/l θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά μεγάλη και σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Ζαμπετάκη η συγκεκριμένη ποσότητα προκαλεί 1 καρκίνο ανά 1000 κατοίκους  Διαβάστε εδώ: Tο εξασθενές χρώμιο, τα ερωτήματα και ο εμπαιγμός....

Σύμφωνα με το εργαστήριο τονίζεται ότι «σύμφωνα με το Υπουργείο δεν υπάρχει θεσπισμένο ανώτατο όριο αλλά σύμφωνα με τη διεθνή βιβλίογραφία η περιεκτικότητα του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό θα πρέπει να είναι μηδενική καθόσον είναι ισχυρά τοξικό και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πόσιμο ή πλύσιμο σκευών ούτε να έρχεται σε επαφή με το δέρμα».

 Σήμερα η ΔΕΥΑ Λουτρακίου προχώρησε σε ανακοίνωση όπου παραδέχεται  ότι η περιοχή του Σχίνου έχει πρόβλημα ως προς την καταλληλότητα του νερού (όχι όμως λόγω εξασθενούς χρωμίου) και προτρέπει τους κάτοικους να προμηθεύονται νερό από τις 3 δημοτικές κοινόχρηστες βρύσες.

Η ΔΕΥΑΛ επαναλαμβάνει και καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεσπισμένο όριο παγκοσμίως για το εξασθενές χρώμιο ενώ σημειώνει ότι «η περιοχή των Πισίων και ο οικισμός του Σχίνου υδρεύονται από διαφορετικής ποιότητας και προέλευσης νερά».

Τα ερωτήματα λοιπόν που αναδύονται είναι

1. εάν η ΔΕΥΑΛ αναγνωρίζει τις μετρήσεις των κατοίκων για περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου 20 μg/l και εάν όχι γιατί δεν παρουσιάζει τις δικές της εδώ και ένα χρόνο;
2. Εάν όπως η ΔΕΥΑΛ υποστηρίζει ότι «το νερό του Φυσικού Μεταλλικού Υδροφορέα Λουτρακίου όπως και αυτό των γεωτρήσεων του Σχίνου (δηλαδή ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ) περιέχει ολικό χρώμιο κατά μ.ο. 20 μg/l» τότε πόση είναι η περιεκτικότητα του εξασθενούς;
 3. Τι απέγιναν οι μετρήσεις που υποτίθεται ότι θα διεξήγαγε η Περιφέρεια;