Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Με τους ασφαλισμένους στο καναβάτσο...«σκηνικό πολέμου» ετοιμάζουν οι μεγάλοι όμιλοι της υγείας στον ΕΟΠΥΥ

 Με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ να αγγίζουν τα 780 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2011 (και άλλα 200 εκατ. να «τρέχουν» για το 2012), οι ιδιωτικές κλινικές και οι μεγάλοι όμιλοι υγείας ετοιμάζουν «σκηνικό πολέμου» και προχωρούν σε αγωγές κατά του οργανισμού για το κεφάλαιο και τις νόμιμες προσαυξήσεις. Δηλώνουν μάλιστα πως έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους και ότι η βιωσιμότητά τους απειλείται άμεσα.
Οι αγωγές θα υποβληθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής τους. Όπως προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, εφόσον στο προσεχές διάστημα δεν υπάρξει σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, τότε θα δρομολογηθούν διάφορες νομικές και άλλες ενέργειες που απορρέουν από τη σύμβαση με τον οργανισμό.

Υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κλινικές, πραγματοποιήθηκε χτες έκτακτη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα πως θα απαιτηθεί άμεσα η καταβολή της προκαταβολής νοσηλίων Μαΐου και Ιουνίου που είναι ήδη ληξιπρόθεσμες και σαφές δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών έως το τέλος του έτους των προκαταβολών νοσηλίων Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Ζητούν ακόμη την άμεση υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αποπληρωμή του χρέους της πενταετίας 2007-2011, χωρίς καμία περικοπή, έκπτωση η haircut.

Σε περίπτωση μη πληρωμής έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι πάροχοι θα προχωρήσουν σε αναστολή της επί πιστώσει νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις κλινικές, στις μονάδες τεχνητού νεφρού και στις μονάδες εντατικής θεραπείας των κλινικών.

Στο σχετικό ψήφισμα που θα επιδοθεί από όλους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται επίσης πως «δεν συμμετέχουμε σε διαπραγμάτευση για αλλαγή των οικονομικών όρων της συνεργασίας τους με τον ΕΟΠΥΥ και τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης νοσοκομειακής περίθαλψης που έχει υπογραφεί με τριετή διάρκεια».

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τα μέλη των ιδιωτικών κλινικών, η παραδοχή του αναπλ. υπουργού πως μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα γίνει καμία πληρωμή προς τις κλινικές, εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ. Η πρόταση του ήταν είτε να γίνει διακοπή της συνεργασίας του οργανισμού με τον ιδιωτικό τομέα από την πρώτη Οκτωβρίου έως το τέλος του έτους, είτε να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία από 50% έως 90%.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών χαρακτηρίζει προτάσεις και απόψεις περί αλλαγής του ποσοστού αποζημίωσης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ «επιπόλαιες και πρόχειρα διατυπωμένες» και υπενθυμίζει πως οι ιδιωτικές κλινικές έχουν συγκεκριμένη τριετούς διάρκειας σύμβαση συνεργασίας με τον οργανισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, που επισημαίνει πως η υποχρέωση του ασθενή να συμμετάσχει οικονομικά σε ποσοστό 50- 90% στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη και ανθρωπιστική κρίση.