Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Απορίας άξιον το πράσινο και μπλε μέλι! Άλλα και έντονου προβληματισμού...

Μελισσοκόμοι στη βορειοανατολική Γαλλία βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολύ ασυνήθιστο πρόβλημα: εδώ και μερικές εβδομάδες, το μέλι που παράγουν έχει πράσινη και μπλε απόχρωση. Το θέαμα αρχικά τους προκάλεσε απορία και έντονο προβληματισμό, όμως η λύση του μυστηρίου βρισκόταν 4 χιλιόμετρα μακριά από τα μελίσσια. Ο λόγος για μια μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων από εργοστάσιο με... πολύχρωμα καραμελάκια.
Όλα άρχισαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι μελισσοκόμοι του Ριμποβίλ, στην Αλσατία, είδαν ότι οι μέλισσες επέστρεφαν στις κυψέλες τους μεταφέροντας χρωματιστές ουσίες, οι οποίες «έβαψαν» και το μέλι. «Για μένα, αυτό δεν είναι μέλι», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της ένωσης μελισσοκόμων της Γαλλίας Αλέν Φρι. Αναγνώρισε ότι η γεύση του μπορεί να είναι ίδια, προσθέτοντας όμως πως λόγω της ιδιαιτερότητάς του «δεν μπορεί να πωληθεί».

Έπειτα από δική τους έρευνα, οι μελισσοκόμοι εντόπισαν την πηγή του προβλήματος στις δεξαμενές μονάδας παραγωγής βιοαερίου από τα βιομηχανικά απόβλητα εργοστασίου της Mars, στο Στρασβούργο, όπου παρασκευάζονται τα γνωστά κουφετάκια M&Ms. Η χρωματιστή σκόνη που μετέφεραν οι μέλισσες στις κυψέλες τους ήταν το κατακάθι των δεξαμενών, το οποίο προοριζόταν για επεξεργασία.

Η εταιρία Agrivalor, η οποία διαχειρίζεται τη μονάδα εξέφρασε τη λύπη της για το συμβάν, λέγοντας πως έχει ήδη καθαρίσει τις δεξαμενές και πως στο εξής θα διοχετεύει τα απόβλητα σε κλειστά βυτία, ώστε οι μέλισσες να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ