Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Ο Σόιμπλε θα πει σήμερα το… «ναι»

Την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα ενέκρινε αργά χθες το βράδυ η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Η απόφαση της Επιτροπής εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ψηφίσει στο σημερινό Eurogroup υπέρ της απελευθέρωσης της δόσης.
Σε έγγραφο που έθεσε χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπ' όψιν της Επιτροπής, η γερμανική κυβέρνηση εξέφραζε την στήριξή της στην εκταμίευση της δόσης, αναγνωρίζοντας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την επιτυχή έκβαση του προγράμματος επαναγοράς χρέους. «Με φόντο τις αλλαγές στο πρόγραμμα, την κατάσταση της εφαρμογής του προγράμματος, την επιτυχώς εκτελεσθείσα επαναγορά χρέους και την βάσει αυτής ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων.

Όπως μεταδίδει η ειδησεογραφική υπηρεσία του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, το έγγραφο του κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι επιπλέον 3,3 δισεκατομμύρια θα δοθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 στα 52.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν και το ποσό είναι υψηλότερο από τον αρχικό σχεδιασμό, το πλήρες πρόγραμμα για την Ελλάδα, προσθέτει το υπουργείο Οικονομικών, θα παραμείνει περιορισμένο στα 144.6 δισεκατομμύρια. Οι δε επόμενες δόσεις θα είναι χαμηλότερες, σε αντιστάθμισμα των δόσεων που θα καταβληθούν άμεσα.