Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Παρασκευή 6 Δεκέμβρη:Ημέρα μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Σάββατο βράδυ στη γειτονιά των Εξαρχείων.
Δύο αστυνομικοί «περιπολούν» την περιοχή, με όσα εισαγωγικά έχουν ανάγκη οι λέξεις όταν η πραγματικότητα τις ξεπερνά. 
Κατεβαίνουν από το περιπολικό και κατευθύνονται πεζοί προς ένα τσούρμο εφήβων. 
Φωνές, σειρήνες και πυροβολισμοί μπλέκονται σε μια περίεργη (αν και όχι πρωτότυπη) σύνθεση,μακάβρια...
Απομακρύνονται αργά, χωρίς να κοιτάξουν πίσω.
Μπαίνουν στο περιπολικό και φεύγουν...
                    Ένα δεκαπεντάχρονο παιδί κείτεται νεκρό, δολοφονημένο.
                       Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος το όνομά του.
  Ο Αλέξης δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο μόνος που έχασε τη ζωή του από χέρι αστυνομικού στα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Είχε προηγηθεί ο Ιάκωβος Kουμής, η Σταματίνα Κανελλοπούλου, ο Μιχάλης Καλτεζάς, ο Νίκολας Τόντι και άλλοι, μετανάστες κυρίως, αλλά και Έλληνες, που δεν μάθαμε ποτέ ή δεν συγκρατήσαμε τα ονόματά τους.
Κι ανάμεσά τους τα τόσα ακόμη κρούσματα και οι διαφορετικές μορφές καταστολής, βίας και αυθαιρεσίας που πληθαίνουν δημιουργώντας οστά στην κρίσιμη συζήτηση για την ύπαρξη και τον ρόλο της αστυνομίας, τον αυταρχισμό του κράτους, τα όρια αυτού που ονομάζουμε (καθ' υπερβολή άραγε;) «δημοκρατία» και τους τρόπους αντίδρασης σε ό,τι συμβαίνει,τα δικά μας μέσα, τα ερωτήματα και τις απαντήσεις μας.
 Μετά την παραίτηση, για προσωπικούς λόγους αξιοπρέπειας, των δικηγόρων υπεράσπισης των δύο δολοφόνων,έπειτα από τη δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού από το φόνο και δεκάδες μαρτυρίες, την υπεράσπιση τους ανέλαβε   το "ανθρωπόμορφο"που ακούει στο όνομα Αλέξης Κούγιας....                                    
     .....το "ανθρωπόμορφο"....χωρίς ντροπή, δήλωση στα ΜΜΕ   (10/12/2008)        
  "Εάν έπρεπε ή όχι να πυροβολήσει ο αστυνομικός, το εάν τελικώς έπρεπε να χαθεί αυτό το παιδί και ποιο αδίκημα θα πρέπει αποδοθεί στους αστυνομικούς θα το κρίνει η Δικαιοσύνη"!!!!!           
                     H απόφαση της δικαιοσύνης.               
 Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας (αποτελούταν από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ένορκους) έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ένοχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, και τον Σαραλιώτη για συνέργεια.                                                        Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες ενώ ο Σαραλιώτης υποβλήθηκε στην ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια (ψήφοι 6-1),αλλά αποφυλακίστηκε μετά από μόλις ένα χρόνο παραμονής στη φυλακή!!!
Μαθητές, φοιτητές, αντιεξουσιαστικές κινήσεις και άλλες οργανώσεις της αριστεράς καλούν σε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και αλλού...,                          
Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που προγραμματίζεται στις 18:00 στα Προπύλαια στη μνήμη απευθύνουν οι Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ.
 Σε σχετική τους ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι «πέντε χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την κρατική καταστολή, η τελευταία δεν έχει σταματήσει καθόλου να έχει στο επίκεντρο των επιθέσεών της τις νέες και τους νέους».
«Από τότε μέχρι σήμερα, το πανεπιστημιακό άσυλο έχει γίνει παρελθόν, η αστυνομία έχει εισβάλει σχεδόν σε όλους τους ελεύθερους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, εκατοντάδες νέες και νέοι έχουν ξυλοκοπηθεί και προσαχθεί αναίτια στις μεγάλες κινητοποιήσεις του αγωνιζόμενου λαού και η βία και ο αυταρχισμός έχουν γίνει τα κύρια μέσα για την επιβολή μιας πολιτικής που καταδικάζει κάθε όνειρο των νέων, που θεωρεί τις ανάγκες μας περιττό βάρος στο δρόμο για την "ανάπτυξη"», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Πέντε χρόνια μετά τη νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη κι ακόμα παλεύουμε οι νέες και οι νέοι για όσα θα πρεπε να θεωρούνται αυτονόητα: για δουλειά με δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για να μην είναι οι δυνάμεις καταστολής συνέχεια από πίσω μας, για ζωή με αξιοπρέπεια κι ελευθερία». 
==================
Η ΝΔ χαρακτηρίζει την ανακοίνωση «ακραία» και προσθέτει πως «ό,τι κι αν επιχειρήσει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, αποκλειστικά υπεύθυνος θα είναι ο κ. Τσίπρας».
«Οι μόνιμοι και αμετανόητοι συνήγοροι κάθε ακραίας συμπεριφοράς υπερασπίζονται και πάλι το άντρο των μολότοφ “Βίλα Αμαλία”, το άσυλο της παρανομίας στα πανεπιστήμια και καλούν σε “εξέγερση” αύριο στα δικά τους "Δεκεμβριανά". Όμως, αυτό αποκαλύπτουν: Πως ό,τι κι αν επιχειρήσει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, αποκλειστικά υπεύθυνος θα είναι ο κ. Τσίπρας», αναφέρει η ανακοίνωση της Συγγρού.
Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ για τις πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Καίρια σημεία, και κυρίως γύρω από τη Βουλή όπου θα καταλήξουν οι πορείες, θα φυλάσσονται απο ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ. 
Ήδη έγινε γνωστό πως θα κλείσουν από τις 10 το πρωί, και μέχρι νεωτέρας, οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός»,τροποποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν στα δρομολόγια των λεωφορείων.