Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Ο Μηλιός «ξηλώνει» τη συμφωνία του Eurogroup και την τακτική Βαρουφάκη !

Για υποχώρηση της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και για μία συμφωνία ασαφή χωρίς αριθμούς, κάνει λόγο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των συντακτών του Οικονομικού Προγράμματος, Γιάννης Μηλιός.
Σε κείμενό του στο Facebook (δείτε εδώ), που συνυπογράφεται από τον επί χρόνια συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Σπύρο Λαπατσιώρα και τον καθηγητή Δημήτρης Σωτηρόπουλος αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έκανε πολλές υποχωρήσεις από θέσεις που είχε προσερχόμενη στην διαπραγμάτευση.
Δέχθηκε δηλαδή την αξιολόγηση, και «οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012».
Αυτό σημαίνει -κατά τους συγγραφείς του άρθρου- ότι η ελληνική κυβέρνηση παραιτείται από το στόχο διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση-απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και υιοθετεί το «πρόγραμμα βιωσιμότητας» που στηρίζεται στην «πληρωμή του κεφαλαίου του χρέους» μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως το μόνο που πέτυχε ο υπουργός Οικονομικών είναι η αλλαγή στην ορολογία («θεσμοί», «υφιστάμενος διακανονισμός»). Μάλιστα, χαρακτηρίζεται η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ως ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος.
Στο κείμενο αναφέρεται πως το τοπίο που οργανώνεται είναι ασφυκτικό και ελάχιστα θυμίζει τα minimum που επιζητούσε η κυβέρνηση μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Μηλιός κάνει ακόμη λόγο για ελλιπή προετοιμασία της κυβέρνησης και αντιφατικές τακτικές του Υπουργού Οικονομικών, όπως για παράδειγμα την απουσία σοβαρού σχεδίου που να στηρίζεται σε αριθμούς και ανάλυση και την εκφορά κάποιων γενικών αρχών της πρότασης για την απομείωση του χρέους από το Λονδίνο.
Η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, σε σχέση με άλλες διαστάσεις, σημειώνει ο κ. Μηλιός «καρφώνοντας» τον Γ. Βαρουφάκη. Αυτό αποτελεί αρνητικό σημάδι και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό. Για παράδειγμα, το περιστατικό με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ προφανώς τόνωσε το «εθνικό αίσθημα», αλλά συγχρόνως αφαίρεσε διαπραγματευτική ισχύ.